RAPPORT FRÅN VATTENRÅDET

Igår var det styrelsemöte i vattenrådet, det som avhandlades var bl statusklassning av kustvattenförekomster, ekonomi, förberedelser för årsmöte och våtmarker. Ecocom kom med en förhandsstudie från Maren i Arbelunda, från min sida var det inte mycket nytt från Parboäng och Beteby, bollen ligger just nu hos Olof och Renate som jobbar med länsstyrelse och markägare.

Från vår sida framförde jag två punkter som vattenrådet ställde sig positiva inför. Bl a hur dikningsföretagen är organiserade, jag ifrågasätter starkt hur ett ett så viktigt företag kan vara så svårt att få information om. Har själv lagt nästan en hel dag för att få ett godkännande inför vårt miljöarbete, det är skrämmande att varken delägare eller  myndigheter kan ge klara besked. Vi kommer att utarbeta ett förslag till ett enklare register innehållande t ex fastigheter och ansvariga inom dikningsföretaget.

Nummer två som jag tog upp är den okunskap som uppvisas av de som fiskar i bäckarna på lekfisk, förutom att det är straffbart är det både ologiskt och ekologiskt oacceptabelt. Inte skjuter jägarna villebrådet i samband med kalvningen eller när det är i fysiskt dåligt skick. Likaväl  slaktar inte lantbrukaren kvigan när den är dräktig, istället utfodras djuren för en bättre överlevnad och livskraftigare stam. Tycker inte det ska vara svårt att argumentera i saken med tanke på att många av de som smyger omkring nattetid även är jägare eller djurhållare. Visst kan man förstå anledningen till fisket, spänningen och traditionen från tider som var knappa ekonomiskt. Men idag är det andra tider, genom att låta fisken få en frizon och även förbättra livet i bäckarna så kommer vi att få tillbaka många gånger om. Bättre fiske runt kusten, mer stor rovfisk betyder även bättre ekologisk balans-mindre algblomning, bättre förutsättning för de få yrkesfiskare som finns kvar. Kommer även gynna besöksnäringen med tillresta sportfiskare under lågsäsong. Vill även uppmana klubbens medlemmar att sopa utanför egen dörr, vi kritiserar de som brukar andra fiskemetoder på lekfisk men själva inte tvekar att fiska i närheten av lekbäckarna under förevändning att vi tillämpar C&R.

/Lasse

Det här inlägget postades i Klubbnytt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på RAPPORT FRÅN VATTENRÅDET

  1. John Horn skriver:

    Precis som du säger så handlar ju allt sunt förnuft, respekt och medvetenhet. Jag tycker det är fantastiskt hur mycket ni gör för fisket på öland och hoppas kunna vara en hjälp för att det ska bli ännu bättre framöver. Min drivkraft och förhoppning är väl att kunna introducera allt det här för min lille grabb om 7-8 år när han är stor nog att dra på sig ett par vadare. Fiske är så mycket mer än att fiska och jag hoppas vi ses på kusten framöver. Både på västra och östra. Är helt övertygad om att vi är väldigt många som i grunden tycker likadant. Att man sedan tänker lite olika på detaljnivå tror jag bara är en spark i baken för att vidga sina tankebanor.
    / John

  2. John Horn skriver:

    Jag håller med dej. Det första som man hoppas på är ju givetvis att antalet fredade zoner skall bli betydligt fler framöver. Sen är det givetvis knivigt om hur man ska förhålla sig. Är det värre att fånga två blanka (som ev skulle kunna leka nästa år) och klubba dem än att fånga 4 lekfärgade som man retunerar varsamt.. Vet att det inte är världens bästa resonemang men ändå ett sätt att se på det. Känns som det är viktigt att föra diskussionen.
    / jh

    • Lasse skriver:

      Det viktigaste är att vi kan föra en vettig diskussion, sen har vi ju olika uppfattningar i frågan. Personligen har jag svårt att motivera mitt fiske om inte en anledning är att äta den, men jag returnerar merparten av min fångst pga fisken kondition, minimått eller att jag inte vill göra för stort uttag. Om beståndet kan stärkas genom återhållsamhet och en bättre fiskevård så ser jag inga problem att man tar hem några fina matfiskar varje år, kommer även att räcka till för de som nyttjar andra redskap med förnuft.
      /Lasse

  3. John Horn skriver:

    Bra jobbat lasse! Funderar lite på de sista raderna du skriver om att hålla rent framför egen dörr bara. Är ju bosatt i norra möckleby och ser väl mellersta östra lite som min hemmaplan. Här finns ju flera fiskbärande bäckar i närheten och visst fångar man en del lekfärgad fisk på höstarna. Lite oklart för mig om du tänker på typ fredade zoner runt utloppen ( som åby-bäcken) eller östra sidan i stort när du skriver “i närheten”.

    Hoppas seppo tar med sig videokameran när han ska ut och fånga tjuvfiskare. Skulle kunna bli en spännande film att lägga ut på hemsidan. 🙂

    / jh

    • Lasse skriver:

      Hej John, menar att vi tänker till lite när vi väljer fiskeplats främst på östra öland som inhyser de flesta lekbäckarna. Som sportfiskare måste vi gå i spetsen med vårt fiske om vi ska kunna få andra att låta öringen få leka i fred. Även om vi returnerar lekfisken så innebär det ändå en stor påfrestning som eventuellt kan störa reproduktionen. Helst att man väljer plats på bra avstånd från mynningarna, även om det inte finns en fredningszon så bör man agera som om det fanns vid alla lekbäckarna. Finns det möjlighet att välja så är väl västra sidan säkrare om man vill slippa lekfärgad fisk, men det är upp till var och en att göra den bedömningen.
      /Lasse

  4. Oskar Ahlsén skriver:

    Visdomsord från en klok man. Bra Lasse!

  5. Seppo.L skriver:

    Håller med Lasse till fullo. Tänker göra några nattliga besök på vissa vattendrag här på ön där jag fått signaler på att det fiskas på ett enligt lag på olagligt sätt kring kl 2-3 på natten. Kommer garanterat bli mycket dyrt för dessa om dom springer på mig det är ett som är säkert. En havsöring är värd sin vikt i guld för alla.

  6. Johan Albien skriver:

    Bra Jobbat !!!

    FishDetective

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *