Idag styrde jag färden mot södra delen av ön för besöka dels Betebybäcken samt en damm vid Parboäng för utröna huruvida dessa bäst bör utvecklas. Medresenärer var Renate från Vattensamlingen ( ett leaderprojekt inom vattenråden runt Kalmar och på Öland) och Olof på Sportfiskarna. I Mörbylånga stötte jag på Alvets ordförande som blev lite orolig då jag nämnde ordet havsöringsbäck, mer gädda var uppmaningen jag fick med mig. I Beteby anslöt Bo Hagström( Ölands Vattenråds ordf.) och markägarna upp. Svårt att bedömma bäcken då flödet fortfarande var lågt, sista delen före utloppet var igenväxt med vass.
Borde inte betyda att det är omöjligt för fisk att passera, men en lite rensning/ fördjupning av fåran skulle bättra på passagen betydligt. Några besök den närmsta tiden är bäcken värd, enligt Bosse var fallhöjden från vägen till sundet 11 meter på ca en km.
Markägarna var väldigt positiva till en utveckling av bäcken.
Lite norr om utloppet fanns en våtmark/ strandäng som fick Olof att bli lyrisk som den gäddfantast han är, enligt markägarna översvämmas den under vårflödet.
Vidare till Parboäng och ett möte med Johan, en gammal bevattningsdamm endast ca 20 meter från Kalmarsund var det som väntade. I dagsläget finns en tröskel som fisken nog omöjligt kan passera för att nå dammen, den lekbotten som fungerar beror lite på hur mycket runtomkring som översvämmas på våren. Två alternativ finns, att endast åtgärda tröskeln så fisken kommer upp i dammen och att rensa utloppet med jämna mellanrum. Kan vara det som man bör göra i steg ett, kräver inga stora resurser. Eller förslaget som Johan hade att leda utloppet ett hundratal meter söderut för få ett mer underhållsfritt utlopp, kräver ganska stor förprojektering arbetskostnad.
Det är en del som visar intresse att bidraga i arbetet. Hör av er med vad ni är villiga att göra. Det som behövs är folk ute i busken som letar lekplatser, åtgärdar vandringshinder och i framtiden underhåller de åtgärder som görs. Kanske ett slags faddersystem för vattnen, där några i varje bäck/våtmark arbetar. Är man boende i trakten så är det ett stort plus, och man behöver ju inte vara fiskare heller.
Avslutar med att svara Lars från Piteå som undrar om fiskemöjligheter ned mot Ottenby.
Absolut bör du ta med fiskegrejorna, helst flugspöet som är effektivast under höst/vinter.
Kan rekommendera sträckan från södra udden upp mot Degerhamn, längst söder ut finns ett fågelskyddsområde. Tror att det är helårsfredat, tänk bara på att försiktigt returnera färgad och fisk under minimått 50 cm. Taktiken är att fiska strandnära och grunt, du kommer att bli överraskad av hur nära fisken är. 20-30 cm:s djup är inte ovanligt vid gråväder, längre ut vid finväder.
Skitfiske/Lasse
november 2024 M T O T F L S 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Senaste kommentarer
- Darek om SurfCasting 2019
- Åke Persson om Havsöring Fluga/Spinn
- Ola om Fredning Havsöring
- Solle om Fiskevård på gång!
- Lennart Thiman om Fiskevård på gång!
Kategorier
Arkiv
Konstnär
Organisationer
Sportfiskelänkar
Styrelsen