Jag vill inte kalla det för otroligt att det finns leköring i denna typ av vattendrag. Öringen är en helt otrolig fisk som utnyttjar varje möjlighet att ta nya domäner i besittning. Tyvärr så har vår okunskap säkert ödelagt flera “lekbäckar” genom kanalrensningar och även våtmarker för kväve/fosfor rening.
Vi arbetar i dag bl a i Ölands Vattenråd för att myndigheter med flera ska få upp ögonen i frågan. Vad kan man göra för att hjälpa till, börja aktivt att delta i vattenträffar, vår klubb, Ölands vattenråd eller som senast i Löttorp då det var vattenträffar för Böda kanal och Hornsjöns vattenavrinning. På dessa var det ganska glest med besökare och endast en sportfiskare hade hittat dit, var fanns alla de som säger sig värna om havsöringen?
En fiskerapport från havsöringskusten ger fler kommentarer och engagemang än ett söndergrävt havsöringsdike, som för nuvarande är ganska förekommande på ön. Även kommunens strävan att ta fram mer dricksvatten är ett framtida hot mot öringen. Vill vi ha ett bra fiske i framtiden så måste vi offra ett antal fiskedagar per år för att komma dit. I dag är vi bara ett fåtal som arbetar aktivt med fiskevård men fler behövs om vi ska kunna täcka alla områden.
/Lasse
ps. “den bästa fiskevården är att arbeta i bäckarna, då hinner man inte fiska”
Allt ert miljöarbete,. företrädelsevis gm restaurering av lekbäckar, samt dialog med markägare och myndigheter kommer att ge utdelning.
Även den nya ölands sporten,.(sänka skepp,,? oppps ska vara jul-granar) kommer att ge resultat i form av flera randiga framöver.
Men förvänta er ingen såk kvick-fix,!. att återfå ett lekbart och mätbart bestånd tar tid.
Den tid som klubbens “energi-knippen” (ingen nämnd = ingen glömd) till dags datum har lagt ned, är både hedervärt och beundransvärt!
Men nu kanske fokus bör flyttas från land till uppväxt områdena runt kusten.
Det spelar ingen som helst roll hur många bäckar som räddas om den negativa och rent destruktiva utvecklingen med sommarstuge-fiskar,.. skarv, säl m.fl. får fortgå!
Yrkesfisket, det kustnära är i-dagsläget ett minne blått runt kusten, så detta utgör inget problem som jag ser det! Och faktum är, just yrkesfisket kanske är lösningen på iaf säl och skarv frågan?
Micke
Absolut är bristen på småskaligt yrkesfiske ett problem, dels behövs de för att hålla de öländska hamnarna vid liv och dels behövs de för att driva frågor som skarv, säl, mm.
Helt klart finns det ett stort arbete framför oss med att ändra folks attityd mot fiske och fiskbestånd. Att vi förbättrar tillgången på fisk kommer helt klart ge resultat i att fler ser chansen att utöka sitt fiske/fiskuttag för att dryga ut kassan. “Fattiga/giriga” pensionärer, understimulerade stugägare mm står redan idag för ett för stort uttag vad det gäller havsöringen. Klubben arbetar idag med dessa frågor, dels genom fisketillsyn och en stor lobbing för att belysa det stora värdet med att gynna sportfisket som rekreation och turistvärde. Vi arbetar idag med att försöka arrendera vatten alternativ få fiskerättsägare att förbjuda fiske med mängdfångande redskap på sina vatten. Det finns ganska många områden som ägs av staten eller kommunerna som i rimlighetens namn inte borde upplåtas åt “icke yrkesfiskare” för nätfiske, men det är inte lätt att få någon ansvarig att orka ta tag i ärendet.
Problemet idag är att vi är för få som arbetar aktivt, tiden räcker inte till då alla har arbete och familj. Vi behöver fler till fisketillsynen, fler som arbetar med bäckprojekt, fler som representerar oss på möten. Idag är det samma personer som läger ut risvasar, sitter i möten, bearbetar media och myndigheter, ansöker och utför vattenvård, driver ordinarie klubbverksamhet mm.
Jag håller med Laxxe/Lasse.
Själv så kombinerar jag nytta med nöje då jag har gått in för att fånga så många regnbågar som möjligt med flugspö.
För vi vill inte att dom går upp i bäckarna och förstör för öringen.
Bra Johan, du får bli Strikeforce-Rainbow!
Sant, det bästa är ju om man kan kombinera de båda intresserna. För även fiskevården blir ett intresse efter ett tag. Fiske bygger ju på att det finns fisk, så frågan man får ställa sig är om man vill ha mer fisk i sjön eller inte.